Underbart är gott!

2021-06-19T16:43:35+00:00 fredag, 25 juni|

Jan Hedh är FLS egen godisexpert sedan många år och en av Sveriges främsta konditor- och bagarmästare. Han har också en del i Olof Viktors Bageri i Glemminge där man bakar bröd i vedeldad ugn och gör glass, sylt, marmelad och läckra bakverk. På Chocolaterie Les Trois Roses i Malmö tillverkar han tillsammans med Maria Escalante de finaste choklad och praliner som går att få tag i, sylter, marmelad, senap, vinäger och kryddblandningar – allt smaksatt med choklad.

En av specialiteterna är att de importerar den mest sällsynta kakaobönan på jorden vid namn Porcelana från plantaget La Hoja i Mexico. Av den framställer de en egen choklad på endast 75 % rostade och skalade kakaobönor – Porcelana. Maria är uppvuxen i norra Peru, i en omgivning fylld med kakaoträd och plantager. Hon har i Sverige etablerat sig som en av landets främsta chokladkännare och tillverkare.

När Jan fyllt 15 år började han arbeta på Konditori. Efter skolgången fick Jan jobb som Commis Pâtisseriére på Savoy Hotel i Malmö. Vidare följde militärtjänst i Kungliga marinen som kock på Sjätte minröjningsflottlinjen i Göteborg. Därefter praktik på flera världsberömda platser, bland annat Confiserie Honold i Zurich och Confiserie Brändli i Basel, Pastiseria Motta i Milano, Pastiseria Escriba i Barcelona och Patisserie Dupont i Paris samt i arbete som Chef Patisserie på de världsomseglande kryssningsfartygen Vistafjord, Sagafjord och Queen Elisabeth II.

Idag är Jan verksam som konsult till restauranger och konditorier och bagerier, kryssningsfartyg, hotell och gastronomiska skolor.

På FSL 2021 berättar Jan och Maria om choklad på temat ”underbart är gott”. Bänka Er!