Läkaren som älskar vildmarkslivet

2018-04-26T11:16:56+00:00 torsdag, 26 april|

Olivia Kiwanuka under en expedition till Svalbard. Foto: Max-Michel Kolijn

Vad är skillnaden med att arbeta som kirurg på ett sjukhus i Stockholm och expeditionsläkare på Kilimanjaro? Det vet Olivia Kiwanuka som valt att kombinera det bästa av två världar: sin passion för naturupplevelser med läkarrollen.

Med brinnande intresse för äventyr är hon van att tänja på gränserna för vad som är möjligt ute i vildmarken. Idag kombinerar hon det vardagliga arbetet på kirurgen vid Södersjukhuset med expeditionsresor där hon hjälper andra äventyrare till säkra upplevelser.

– Mitt intresse för vildmarksmedicin började egentligen redan på läkarlinjen som jag inte tyckte svarade på frågor om hur vi ska agera utanför sjukhusets lokaler med full utrustning och bakjour, säger Olivia Kiwanuka som även är specialist inom bergsmedicin och dykläkare vid försvaret.

– även om principen för läkarrollen är densamma rent medicinskt och praktisk ställs ens kunska­per på prov på 3 000 meters höjd, utan mo­biltäckning och långt till närmsta sjukhus, fortsätter hon.

Oslagbar känsla

Längtan efter resor och äventyr har Olivia haft så länge hon kan min­nas. Men det var när en kompis drog med henne för att gå Kungsleden och bestiga Kebnekaise som intresset för vildmarken fick fart.

– Jag ska erkänna att de första tio milen var väldigt kämpiga, men det släppte när vi kom fram. Känslan att få blicka över vidderna från toppen av Kebnekaise var oslagbar, ren lycka. Jag får samma känslor när jag åker iväg idag.

Sedan dess har resorna blivit många, både privat och i arbetet. Efter att ha gått kurser i vildmarksmedicin grun­dade hon Adventure Medicin 2014. Förutom att föreläsa för sjukvårdsper­sonal och andra, har hon åkt med på expeditioner till bland annat Svalbard, Nepal, Kina och Kilimanjaro. Tillsam­mans med medarbetarna har man erfa­renhet från alla världens hörn.

Viktigt med kunskap

– Våra expeditionsläkare är alla pas­sionerade äventyrare och har specifik kunskap inom bland annat bergsmedicin. Men det räcker inte med att bara vara läkare, utan vi måste själva ha erfarenhet om de miljöer vi ska åka till och veta hur vi reagerar på exempelvis höga höjder. Noggrann planering är därför a och o.

I skrivande stund var det ett år se­dan Olivia Kiwanuka var i fält, men senare i vår väntar en längre resa till Mongoliet där hon bland annat ska lära ut första hjälpen.

– Det ska bli jättespännande att åka dit. Jag tycker varje resa har berikat mig enormt mycket och gjort mig till en bättre läkare. Sen är det alltid roligt att kombinera nytta med nöje, avslutar hon.

Möt Olivia Kiwanuka på FSL!
Session: Vildmarksmedicin, 5 september, kl. 08.30


Text: Paola Langdal
Publicerat i Framtidens Karriär – Läkare, våren 2018